“За всяко едно дете – по едно дръвче”

Нека възпитаме децата на 

екологично мислене и любов към природата!

Засаждането на дървета помага за създаването на по-здравословно и устойчиво бъдеще. Засаждането на дървета не е единственото решение за борба с климатичните изменения, но е много ефективно действие, което всеки един от нас може да направи. Наша е отговорността и трябва да предприемем действия и да се погрижим за нашето здраве и за здравето на нашата прекрасна планета. Съгласни ли сте, че заедно трябва да възстановим равновесието в природата?

Засаждането на дървета помага за създаването на по-здравословно и устойчиво бъдеще: дори като деца, ние имаме силата да окажем реално въздействие. Именно за това ние създаваме доброволчески кампании за засаждане на дървета, организирани на местно ниво от училища и детски градини.

Нашият дарител и партньор е  Никола Рахнев от Гората.бг.
Човек с голямо сърце и благородна мисия, която помага не само на България, но и на цялата Земя. Неговата мисия ни вдъхнови и ние се включихме в проекта за  засаждането на дръвчета, за да направим Зелена България и децата ни да се възпитат на екологично мислене и любов към природата. 

КОГА ДА ЗАСАДИМ ДРЪВЧЕТАТА

Когато времето позволява и когато Ви е удобно, но колкото по-рано е по-добре. Подходящ период е от сега до средата на април, винаги, когато не е замръзнало, не е кално, температурите са положителни и не е прекалено сухо. Вашите дръвчета са в състояние на вегетационен покой, тоест нещо като „зимен сън“, типичен за всички дървета. Ако сте ги съхранили правилно и държите дръвчетата на по-ниски температури или навън с добре покрити и влажни корени – без да замръзват, можете да ги засаждате до следващата им фаза на растеж, тоест до средата на април. Ако имате възможност, най-добре го направете максимално бързо, особено за по-дребноразмерните и иглолистните. Желателно е да е до няколко седмици.

КАК ДА ЗАСАДИТЕ

При засаждането най-добре е да следвате инструкциите от ФИЛМ 1, ФИЛМ 2 и съветите на хора, които имат опитност със засаждането. Ето и някои общи правила:

В градска среда, на общински терен, е задължително да имате разрешение от общината!

  1. Можете да накиснете корените във вода за 6-12 часа преди засаждането. Пазете корените влажни до засаждането – изваждате дръвчетата в последния възможен момент от водата или от почвата. Транспортирайте ги в нещо подходящо, за да не изсъхват.
  2. Препоръчва се разстояние между растенията да е около 4 метра. За дъб, орех, явор и други дървета с големи корони – 5-8 метра и толкова от огради и сгради. Обмислете подходящо ли е да засадите точно там? А след 5 години подходящо ли е да бъдат там?
  1. Фиданката се засажда в изкопана предварително и обилно полята с вода дупка с размер поне 50 см. в диаметър и 50 см. дълбочина.
  2. Полезно, но не задължително, е на дъното (а и при зариването) да сложите малко подходяща тор, торф, пясък, компост или по-добра почва, размесени с местната. В съотношение не повече от 1:3.
  3. Може да подрежете връхчетата (до 1-2 см.) на корените на по-едрите широколистни дървета, ако знаете как, но не е задължително.
  4. Поставяте растението в дупката, като трябва да покриете поне 10 см. над последните корени до нивото на земята. Внимавате корените да не са смачкани. За иглолистните е задължително централният корен да не е подгънат, а да е прав, тоест при плитка дупка – копаете още. 
  5. Притъпквате добре с извадената пръст, като целта е да уплътните максимално корените, за да няма въздух около тях. Това носи риск от загиване. Поливането също помага за уплътняването.
  6. Полейте веднага след засаждане и после периодично поливайте с вода:
  • Шестил (млечен явор): 5-8 литра
  • Полският ясен: 5-8 литра
  • Явор обикновен: 5-8 литра
  • Люляк: 5-8 литра
  • Дюли: поне 3-5 литра
  • Сливи: 5-8 литра

Както и толкова на всеки 4-7 дни (или при възможност), след като се разлистят – винаги, когато е сухо.

  1. Обезопасете от вятър, хора и животни, за да се вижда дръвчето, да не бъде изядено, настъпвано, окосено, съборено от вятър и т.н. – колче, ограда, мрежа и др.
  2. Мулчирайте – покривате повърхността около стъблото (50+ см. диаметър) с дървесни стърготини/слама/сухи листа/трева и др. Това пази от плевели, задържа влагата около корена и спомага за живота на почвените организми, които подпомагат растежа.